Skip to content

Percentage Aptitude Notes 2021: Download Percentage Aptitude Notes Study Materials

Here, we have provided the links which contains the study materials which will help you in studying and preparing for your examinations of the Percentage Aptitude 2021. Referring to the links we’ve provided below and the links which contains the study materials of Percentage Aptitude 2021 in PDF Format along with the list of recommended books which we’ve provided below, you will be able to ace your examinations. We have also provided you the further details which will allow you to do well in your exams and learn more. These study materials help you understand the concepts and everything easily and creates a better space for you to work on. These study materials give you the best resources to study from.

Free Download Study Materials

Every year, they release notifications for several vacant posts, so required people interested in the job can apply for the job. To ace the exam, every candidate needs to prepare for the exam as per the syllabus and information provided in the study materials exclusively for this purpose. To get the study materials that are required, you must download the files provided below. You can click on the links given below to download the files and then study them. We hope you find our resources helpful. Every student who has studied using our study materials finds the exam easy to ace since question banks and solution keys are attached along. Once you’ve mastered the content provided in the study materials we’ve provided for you, you have nothing to worry about when it comes to acing the exam. Use our resources to study well for your exam and get your dream job.

Download Reasoning Questions with Answers Pdf

1.If 20% of a = b, then b% of 20 is the same as?

A. 4% of a

B. 6% of a

C. 8% of a

D. 10% of a

E. None of these

Correct option is : A

Solution:

20% of a = b => (20/100)a = b

b% of 20 =(b/100) x 20 = (20a/100) x (1/100) x (20) =

4a/100 = 4% of a.

2.The population of a town increased from 1,75,000 to 2,62,500 in a decade. The average percent increase of population per year is?

A. 4.37%

B. 5%

C. 6%

D. 8.75%

E. None of these

Correct option is : B

Solution:

Increase in 10 years = (262500 – 175000) = 87500

Increase % = (  100)% = 50%

Required average = % = 5%

3.Two friends, Akash &Beenu had some candies each. One of them had 15 candies more than the other. The candy with Akash was 60% of the total candies with them. How many candies did each have?

A. 40, 25

B. 47, 32

C. 45, 30

D. 49, 34

E. None of these

Correct option is : C

Solution:

Let the candies with be (x + 15) and x.

Therefore, x + 15 = 60/100(x + 15 + x)

(x + 15) = 3/5(2x + 15) 5x + 75 = 6x + 45

x = 30

So, the marks of two students are 45 and 30

4.A fruit seller had some oranges. He sells 30% oranges and still has 140 mangoes. Originally, he had?

A.288 oranges

B.300 oranges

C.672 oranges

D.200 oranges

E.None of these

Correct option is : D

Solution:

Suppose originally he had x oranges.

Then, (100 – 30)% of x = 140.

70/100 x = 140

x = (140 x 100)/70 = 200.

5.Two numbers A and B are such that the sum of 5% of A and 4% of B is two-third of the sum of 6% of A and 8% of B. Find the ratio of A : B?

A. 2 : 3

B. 1 : 1

C. 3 : 4

D. 4 : 3

E. None of these

Correct option is : D

Solution:

5% of A + 4% of B =  (6% of A + 8% of B)

=>  A +  B =  ( A +  B)

=>  A +  B =  A +  B

=>( – ) A = ( – ) B

=>  A =  B

=  =

Required ratio = 4 : 3

  1. A man distributes 10%, 18% and 22% of his salary into his three children who spend 40%, 60% and 25% of that amount respectively. The difference between the total amount left with the children and man is Rs. 1015. What is the salary of the man?

A. Rs. 6000

B. Rs. 4200

C. Rs. 4800

D. Rs. 5000

E. Rs. 5600

Correct option is : D

Solution:

Let the salary of the man be 1000k

Let the children be X, Y and Z

XYZTotal
Money received100k180k220k500k
Spent40% = 40k60% =  108k25% = 55k
Money left60k72k165k297k

Money left with the man = 500k

Difference = 500k – 297k = 203k

203k = 1015

k = 5

Salary of man = 1000k = Rs. 5000

2. Salary of A is 37.5% of the total salary of A and B. B saves 60% of his salary and total savings of A and B is 50% of their total income. Their average expenditure is Rs 16000. What is the total salary of A and B?

A. Rs. 96000

B. Rs. 54000

C. Rs. 72000

D. Rs. 64000

E. Rs. 48000

Correct option is : D

Solution:

Smart Approach:-
Total savings of A and B = 50% of their total income
So, Total expenditure of A and B also will be equal to 50% of their total income
Average expenditure = Rs. 16000
So, Total expenditure = Rs. 32000 = 50% of their total income
So, Total income of A and B = Rs. (32000 * 2) = Rs. 64000
Hence option D is correct.
Alternate Method:-
Salary of A is 37.5% of the total salary of A and B.

Let the total salary of A and B = 16k

The Salary of A = (3/8) × 16k = 6k → Salary of B = 10k

B saves 60% of his salary and total savings of A and B is 50% of their total income.

Savings of B = 60% (10k) = 6k → Exp (B) = 4k

Total savings of A and B = 50% (16k) = 8k → savings (A) = 8k – 6k = 2k → Exp (A) = 2k

Their average expenditure is Rs 16000

Average expenditure of A and B = 4k = 16000 → k = 4000

SalaryExpenditureSavings
A6k4k2k
B10k4k6k

Total salary of A and B = 16k = Rs 64000

3. In a class 25% of the students passed in both English and Hindi. 37.5% of the students failed in both the subjects while 60% students failed in Hindi. The difference between the students who passed in English and those who passed in Hindi is 15. What is the total number of students in class?

A. 180

B. 420

C. 360

D. 200

E. 240

Correct option is : D

Solution:

Let the number of students in class = 80k

Students pass in both the English and Hindi = 25% (80k) = 20k

37.5% of the students failed in both the subjects = 37.5% (80k) = 30k

60% students failed in Hindi = 60% (80k) = 48k
Students who failed in Hindi & passed in English = 48k – 30k = 18k

Students who failed in English & Passed in Hindi = 80k – (20k + 48k) = 12k
The difference between the students who passed in English and those who passed in Hindi is 15

6k = 15 → k =5
2
Total strength of class = 80k = 80 ×5 = 200
2

4. Vasu gave 65% of the amount he had to Jega. Jega gave 2/5th of what he received from Vasu to Saratha. After paying Rs. 320 to the taxi driver out of the amount he gets from Jega, Saratha is now left with Rs. 1500. How much amount did Vasu have?

A. Rs. 8500

B. Rs. 6500

C. Rs. 7000

D. Rs. 9000

E. None of these

Correct option is : C

Solution:

Let Vasu’s amount be x,

Saratha now having the amount of 1500,

=>(x*(65/100)*(2/5)) – 320 = 1500

= > x*(65/100)*(2/5) = 1820

= > x= 1820*(100/65)*(5/2) = Rs. 7000

Vasu initially having an amount of Rs. 7000

5. A bucket is filled with water such that the weight of bucket alone is 25% its weight when it is filled with water. Now some of the water is removed from the bucket and now the weight of bucket along with remaining water is 50% of the original total weight. What part of the water was removed from the bucket?

A. 2/5

B. 1/4

C. 2/3

D. 1/2

E. 1/3

Correct option is : C

Solution:

Let original weight of bucket when it is filled with water = x

Then weight of bucket = (25/100) * x = x/4

Original weight of water = x – (x/4) = 3x/4

Now when some water removed,

new weight of bucket with remaining water = (50/100) * x = x/2

So new weight of water = new weight of bucket with remaining water – weight of bucket

= [(x/2) – (x/4)] = x/4

So part of water removed = [(3x/4) – (x/4)]/(3x/4)=2/3

  1. Gaurav spends 30% of his monthly income on food articles, 40% of the remaining on conveyance and clothes and saves 50% of the remaining. If his monthly salary is Rs. 18,400, how much money does he save every month?

A. 3864

B. 4903

C. 5849

D. 6789

E. None of these

Correct option is : A

Solution:

Saving = 50% of (100 – 40)% of (100 – 30)% of Rs.18,400

= Rs. (50/100 * 60/100 * 70/100 * 18400)

= Rs. 3864

2. Kay required Rs. 800 for paying her fees. She borrowed 20 % from her brother and 30 % of the remaining was funded by her mother. In her bank she had Rs. 200. How much more does she need (in Rs.)?

A. 248

B. 336

C. 148

D. 236

E. None of these

Correct option is : A

Solution:

Required amount = 800

From her brother she got = 800 x 20/100 = 160

From her mother she got = (800-160) * 30/100 = 640 * 30/100 = 192

From the Bank she got Rs. 200

∴ Now she needs 800 – (160 + 192 + 200)

= 800 – 552 = Rs. 248 more

3. In an examination, 34% of the students failed in Mathematics and 42% failed in English. If 20% of the students failed in both the subjects, then the percentage of students who passed in both the subjects was?

A. 34 %

B. 44 %

C. 54 %

D.64 %

E. None of these

Correct option is : B

Solution:

n (A) = 34, n (B) = 42, n (A ∩ B) = 20

So, n (A U B) = n (A) + n (B) – n (A ∩ B) = 34 + 42 – 20 = 56

Percentage failed in either or both the subjects = 56

Hence, passed percentage  = (100 – 56 )% = 44%

4. Abhinav scores 80% in physics and 66% in chemistry and the maximum marks of both the papers are 100. What percent does he score in maths which is of 200 marks, if he scores 80% marks in all the three subjects?

A. 74%

B. 84%

C. 87%

D. 83%

E. None of these

Correct option is : C

Solution:

80/100 + 66/100 + x/200 = 320/400

=>x = 174

=> 87%

5. Out of total monthly salary of Mahesh, he spends 25% of his monthly salary on Rent and 20 % on travelling expenses. 40 % of the remaining monthly salary for food and while the remaining salary is saved which is equal to Rs. 16500, then find his monthly salary?

A. Rs. 45000

B. Rs. 50000

C. Rs. 60000

D. Rs. 40000

E. None of these

Correct option is : B

Solution:

Let the monthly salary of Mahesh be x,

X*(55/100)*(60/100) = 16500

X = 16500*(100/55)*(100/60)

X = Rs. 50000

Monthly salary of Mahesh = Rs. 50000

Download Percentage Aptitude Questions PDF

Download Percentage Aptitude Detailed Answers PDF

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *